En underbart god rätt som passar bra att servera som förrätt eller på en buffé.
Ta dig tid att göra den goda marinaden och majonnäs från grunden. Det blir så otroligt mycket godare än de färdigköpta varianterna.
Sallad
2 gemsalladshuvuden eller
små romansalladhuvuden
1. Skär av roten på salladen och plocka loss åtta stora, fina blad.
2. Skölj dem och låt torka på hushållspapper.
Lax
400 g laxfilé med skinn
0,5 dl soja
3 msk dijonsenap
1 kvist rosmarin, bladen av
2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
1. Skär laxfilén i åtta rektangulära bitar.
2. Mixa soja, senap, rosmarin, vitlök och olja med en stavmixer till en tjock marinad.
3. Vänd runt laxbitarna och låt dem stå och dra en stund.
4. Grilla laxen med skinnsidan nedåt och sedan snabbt på motsatt sida. Det är viktigt att grillgallret är riktigt hett, annars fastnar laxen. Fisken ska ha en rå kärna i mitten annars blir den torr.
Grillad citronmajonnäs
1 citron
2 äggulor
1 msk dijonsenap
0,5 msk vitvinsvinäger
2 tsk honung
4 dl rapsolja
salt och peppar
1. Dela citronen och grilla med köttsidan nedåt tills den fått grillyta. Vispa äggulor, senap, vinäger och honung och tillsätt oljan i en tunn stråle.
2. Pressa i saften från den grillade citronen och smaka av med salt och peppar.
Servering
2 salladslökar, fint hackade
1. Lägg upp salladsbladen på ett fat och lägg en klick citronmajonnäs i botten på varje.
2. Lägg på laxbitarna och toppa med finhackad salladslök.
Text: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis