Sallad med nystekta äpplen. Slå dressingen över salladen och servera med brödkrutonger.
Recept av Paul Svensson.
Foto: Jakob Fridholm.
4 portioner
4 äpplen, Aroma (eller annan svensk sort)
3 msk kallpressad solrosolja
1 msk smör
1/2 dl valnötter
5 blekselleristänger
3 dl mineralvatten
1/2 friséesalladshuvud
3 msk kallpressad solrosolja
3 msk äppelcidervinäger
1/2 schalottenlök, finhackad
1 äpple, Granny Smith (eller annat)
havssalt, svartpeppar
1. Skär äpplena i klyftor och stek gyllenbruna i solrosolja och smör.
2. Koka upp lättsaltat vatten med en klick smör och lägg i valnötterna. Sjud tills valnötterna är mjuka och krämiga.
3. Stek valnötterna vid servering med äpplena.
4. Skala bleksellerin med skalare, skär i cirka 5 cm långa bitar. Koka upp mineralvatten och koka sellerin hastigt så att den fortfarande har lite kärna. Kyl i kallt vatten.
5. Plocka salladen i små buketter och lägg i kallt vatten. Slunga salladen och blanda med selleri och äpple- och valnötsblandningen.
6. Blanda solrosolja och vinäger med finhackad lök, fintärnat äpple, salt och peppar. Slå dressingen över salladen och servera med brödkrutonger.