Passa på att laga lite extra havregrynsgröt till frukost, och blanda ner resterna i degen till detta grova bröd på solrosfrön och grahamsmjöl, sötat med honung.
2 formbröd
Tid: 2 1/2 timme
25 g jäst
3 dl kallt vatten
1 msk olja
1 msk honung
2 dl kall kokt havregrynsgröt
4 1/2 dl vetemjöl special
3 dl grahamsmjöl
2 dl solrosfrö
1 msk salt
1. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda i allt utom saltet och arbeta degen i minst 5 minuter med hushållsassistent. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 3 minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.
3. Klä två avlånga formar med bakplåtspapper. Dela degen och lägg den i formarna. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Tryck sedan på degen så att den sjunker ihop. Låt den sedan jäsa i 30 minuter till.
4. Grädda i 225 graders ugn i cirka 30-40 minuter tills bröden börjar få färg och känns lätta när man knackar på dem. Stjälp upp bröden och låt svalna på galler.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch