Enkla saffransrutor med citronsmakande färskosttopping passar bra till glöggfesten.
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
1 pkt saffran (0,5 g)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
glasyr:
200 g Philadelphiaost
2 dl florsocker
1/2 citron, rivet skal
1. Sätt ugnen på 200. Smörj och bröa en lite långpanna (cirka 25×30 cm). Vispa ägg och socker med elvisp tills smeten blir ljus och pösig. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölk och saffran och koka försiktigt upp.
Låt mjölkblandningen svalna något.
2. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölet i äggsmeten och blanda till sist ned saffransmjölken. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, tills kakan fått färg och det inte fastnar smet på en tandpetare när man sticker i kakan.
3. Tag ut ur ugnen och låt svalna. Vänd upp kakan på bakplåtspapper på en liten bricka.
4. Sikta florsockret genom en sil för att få bort alla klumpar. Blanda sockret med färskosten och riv i citronskal, bara det gula, från halva citronen.
5. Bred smeten över den avsvalnade kakan och skär i små rutor med en vass kniv. Skär eventuellt bort en smal remsa längs kanterna så att alla rutor blir lika fyrkantiga och fina.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch