2 portioner
2 dl avorioris
1 pkt saffran, 0,5 g
1 liter grönsaksbuljong
50 g smör
200 g riven parmesanost
1 schalottenlök
4 msk citronjuice
salt
vitpeppar från kvarn
extra virgin olivolja
lagrad balsamico, (ett slags trögflytande söt balsamvinäger)
1. Koka upp riset till risotton med saffran och 5 dl av buljongen. Låt sjuda sakta och tillsätt mer buljong allt eftersom den kokar ihop med riset. Rör under tiden så risotton inte bränner fast.
2. Efter cirka 15 minuter är riset genomkokt och lite krämigt. Rör ned smör, parmesanost och schalottenlök, smaka av med salt, vitpeppar och citronjuice.
3. Lägg upp risotton på en tallrik, avsluta med att ringla en god olivolja och droppa lagrad balsamico runt om på tallriken.
Servera med till exempel kyckling.
Tips! När man gör risotto är det i-bland svårt att avgöra mängden buljongvätska som ska tillsättas. Det beror på kastrullens storlek och vilken värme spisen har men det viktigaste är att risotton blir krämig och inte överkokt. Tänk på att den blir något fastare i konsistensen när den svalnar.
Recept: Mathias Pilblad
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch