Rustikt julvört
Foto Björn Tesch
Recept

Rustikt julvört

Inget bröd utstrålar jul så mycket som vörtbrödet. Och hela julbordet är fullt av möjliga pålägg. Skinka och senap, köttbullar, patéer, lax eller ost. Allt finner sig till rätta på en skiva julvört.

Publicerad 2008-12-08

3 bröd

Fantastiskt gott med skinkspadet på dopparedagen men det saftiga brödet smakar också gott med smör och ost eller leverpastej och gurka.

50 g jäst
100 g smör
2 flaskor porter
1 flaska julmust (33 cl)
1 ½ dl mörk brödsirap
2 msk malda pomeransskal
1 msk malen ingefära
2 tsk malda kryddnejlikor
1 msk salt
2 dl russin
11 dl grovt rågmjöl
17 dl vetemjöl
vatten med lite sirap i till pensling

1. Smula ned jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter och julmust och värm till fingervarmt, 37 grader.
2. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den löser sig. Tillsätt sirap, pomeransskal, ingefära, kryddnejlikor, salt, russin, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop i matberedare eller med degkrokar till en smidig fast deg.
3. Låt jäsa under bakduk i 50 minuter.
4. Häll ut degen på mjölat bakbord och baka ut den till tre limpor. Tag eventuellt bort en del deg som du rullar till tre långa ormar och flätar ihop. Lägg flätan som dekoration ovanpå en av limporna.
5. Låt bröden jäsa i ytterligare 30-40 minuter.
6. Grädda i nederdelen av ugnen i 200 grader i 35-40 minuter. Pensla eventuellt bröden med sirapsvatten för att de ska bli lite blankare.
Vörtbröden går mycket bra att frysa.

Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas