Fet fisk innehåller många nyttigheter. En egen örtmajonnäs gör den rökta böcklingen festgod.
2 rökta böcklingar
4 potatisar
3 morötter, gärna i olika färger
1 bit kålrot (100 g)
1 palsternacka
2 msk rapsolja
salt
1. Skala och skär rotfrukterna i stavar och klyftor. Potatisen behöver oftast inte skalas utan kan tvättas och klyftas med skalet på. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form, häll på olja och salt och blanda, gärna med händerna, så allt blir »oljigt«.
2. Rosta rotfrukterna i 200 grader i cirka 30 minuter tills de är mjuka och börjar få färg.
3. Rensa böcklingen eller servera den hel och rensa sedan vid bordet.
4. Böcklingen serveras kall med varma rotfrukter och örtmajonnäs.
Örtmajonnäs
1 äggula, helst rumstempererad
2 tsk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 nypa salt
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl finhackad persilja
1. Vispa ägget med elvisp tillsammans med vinägern.
2. Häll sedan i oljan lite i taget i en fin stråle under fortsatt vispning. Vispa tills majonnäsen blivit tjock.
3. Salta och rör ned örterna.
4. Låt gärna majonnäsen »mogna« en timme i kylen innan den serveras. Majonnäsen håller i minst tre dagar om den förvaras i en burk med lock i kylen.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch