Kummin har använts i Sverige sedan uråldriga tider, långt innan basilika och timjan tog över. Den förhöjer smaken på allt, till exempel picklad blomkål.
Recept från region Småland, Sverige
4 portioner
1 liten blomkål
1 rödlök
1 dl ättikssprit
2 dl socker
3 dl vatten
1 krm hel kummin
1 msk senapsfrön
2 ägg
150 g smör
1 dl rapsolja
4 skivor fullkornsbröd
500 g skivad rostbiff (alt rökt viltkött eller pastrami)
1 knippe rädisor
1 påse späd sallad
nymalen svartpeppar
skånsk senap
1. Ansa och skär blomkålen i buketter cirka 2 x 2 cm. Skär rödlöken i tunna ringar.
2. Koka upp ättikssprit, socker, vatten, kummin och senapskorn. Låt koka och vispa tills sockret har löst sig.
3. Slå den varma lagen över blomkål och rödlöksringar, täck med plastfolie.
4. Lägg äggen i kokande vatten och koka i 2 minuter. Kyl ned snabbt.
5. Bryn smöret på medelhög värme under konstant omrörning. När smöret är väl brynt, tillsätt rapsolja.
6. Knäck äggen och skrapa ur hela innehållet. Mixa äggen och fortsätt mixa när du tillsätter det brynta smöret (i en tunn stråle) tills att det fått en krämig konsistens. Smaka av med salt.
7. Bred på den brynta smörkrämen på ett kraftigt bröd, toppa med skivat kött, blomkålspickels, färska rädisor, späd sallad, nymalen svartpeppar och skånsk senap.
Recept: Niklas Ekstedt
Foto: Ulrika Pousette