Skär grönsaker i grova bitar och klyftor. Lägg i långpanna och rosta i ugnen tills det blir vackert brynta. Strö över dill, brödsmulor och äpple. Ringla över dressingen och njut.
4 portioner
1 knippa morötter
1 kg färskpotatis
1 knippa nyskördad rödlök
2 äpplen
2 skivor danskt rågbröd
olja att fräsa i
D R E S S I N G
2 dl sojamjölk
2–3 msk dijonsenap
några kvistar färsk
dragon, finhackad
5 dl raps- eller olivolja
2 msk äppelcidervinäger
färsk dill, hackad
salt och nymalen svartpeppar
1. Värm ugnen till 225°.
2. Skölj och rosta grönsakerna som ska rostas. Skär dem i grova bitar och klyftor. Olja en långpanna och rulla runt de skurna rötterna i oljan, salta och peppra. Rosta dem i ca 30–40 minuter tills de blir vackert brynta.
3. Vispa sojamjölken med senap och dragon, droppa i oljan långsamt under vispning tills dressingen tjocknat.
4. Vispa sedan försiktigt ner äppelcidervinägern. Smaka av med salt och peppar.
5. Smula rågbrödet ganska grovt. Värm en stekpanna med lite olja och stek smulorna krispiga, salta och låt rinna av på hushållspapper.
6. Skär äpplet i tunna stavar precis före servering. Ta fram de rostade grönsakerna och arrangera dem på ett fat.
7. Strö över dill, brödsmulor och äpple. Ringla över dressingen och njut.
Recept och foto: Hannu Sarenström