Det här är en snabb variant av rödlöksmarmelad som är hållbar i kylskåp i cirka en vecka.
8 portioner
Tid: 30 minuter
Koktiden beror på hur färska lökarna är.
5 medelstora rödlökar, cirka 500 g
2 msk smör
½ dl äppelcidervinäger
3-4 msk råsocker
1 lagerblad
3 kryddpepparkorn, krossade
½ msk whisky eller gin
salt, nymald svartpeppar
1. Skala och skiva lökarna i halvcentimetertjocka skivor. Hetta upp smör i en tjockbottnad teflonpanna och stek löken på låg värme tills den mjuknat något, cirka 5 minuter. Rör om då och då. Ha tålamod!
2. Blanda ner vinäger, socker, lagerblad och kryddpeppar. Låt puttra cirka 15 minuter under omrörning på svag värme tills löken mjuknat helt och karamelliserats en aning. Tillsätt whiskyn sista minuten.
3. Låt svalna. Smaka av med peppar och salt.
Recept Lisa Förare Winbladh, Taffel.se