En nyttig rotfrukt i soppan - riktig supermat!
4 portioner
800 g rödbetor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 1/2 liter vatten
1 lant- eller grönsaksbuljongtärning, alternativt 1 msk grönsaksfond
1 lagerblad
50–100 gram gorgonzola
1–2 msk finhackad bladpersilja
1. Skala och tärna rödbetorna. Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken.
2. Lägg rödbetor, lök och vitlök i en rymlig kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärning/fond och lagerblad. Koka ca 20 minuter tills rödbetorna är mjuka. Ta bort lagerbladet.
3. Lyft ur hälften av rödbetor och lök och mixa resten med en stavmixer. Lägg tillbaka de hela bitarna. Vill du ha en helt slät soppa mixar du allt och lämnar inga hela bitar.
4. Servera soppan med gorgonzola som får smälta i den varma soppan. Toppa med hackad persilja.
Recept: Gun-Marie Nachtnebel och Annika Tidehorn
Foto Bianca Brandon-Cox