Paj med lyxig smak som passar både till förrätt och middag. De rostade solroskärnorna är pricken över i:et!
Fyllning
4 normalstora färska rödbetor
200 g fetaost
2 dl gräddfil eller naturell yoghurt
1 ägg
1/2 msk flytande honung
1/2 msk torkad timjan
1/2 msk grovmalen svartpeppar
2 dl riven ost att strö över
Pajdeg
3 1/2 dl vetemjöl
150 g rumstempererat smör eller margarin
1 msk potatismjöl
1 msk vatten
1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka rödbetorna i 20-30 minuter eller tills de blivit mjuka. Låt dem svalna och gnid av skalen. Skiva tunt.
2. Blanda ingredienserna till pajdegen i en bunke och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt stå i kylen i 20 minuter.
3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
4. Smula sönder fetaosten och blanda med gräddfil, ägg, honung och kryddor. Fördela rödbetsskivorna över pajbottnen, täck med fetaostblandningen och strö riven ost över.
5. Grädda i cirka 30 minuter. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och strö över pajen. Servera tillsammans med ärtskott och rucolasallad.