Det grekiska köket är känt för sina enkla men smakrika råvaror. Och nästan inga av dem är svåra att få tag på här. Tomater, zucchini, mynta och persilja finns det gott om. Så passa på och njut av grekiska läckerheter!
4 portioner
4 stora tomater (eller 8 medelstora)
1 dl vatten
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk plus 1/2 dl olivolja
1 1/4 dl rundkornigt ris
4 msk hackad bladpersilja
2 msk hackad mynta
4 msk russin, gärna gula eller gröna
4 msk pinjenötter
½ tsk nymald svartpeppar
1 msk salt
Servering
2–3 dl grekisk yoghurt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Skölj tomaterna och skär av ett lock, gärna på bottensidan så står de stabilare. Gröp försiktigt ur fruktköttet med sked – utan att det går hål i väggarna – och spara det.
- Strö lite salt i tomaterna och ställ dem med öppningen neråt så att lite av vätskan rinner av.
- Mixa innanmätet och blanda hälften med 1 dl vatten. Häll resten i en bunke.
- Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja ett par minuter tills det blir glansigt. Tillsätt riset och fräs 1 minut till.
- Rör ner riset i bunken med tomatjuicen. Tillsätt örter, russin, pinjenötter 1/2 dl olivolja, peppar och salt.
- Ställ tomaterna tätt i en oljad ugnsform med kant och fyll dem med risblandningen. Häll tomatvattnet runt om i formen och lägg på ett lock.
- Baka mitt i ugnen 15 minuter.
- Sänk värmen till 175 grader och baka ytterligare 1 timme. Tillsätt mer vatten under tiden om det behövs.
- Servera med grekisk yoghurt.
Recept: Sara Berg