Eftersom rotfrukter och potatis odlas på friland orsakar de mindre koldioxidutsläpp än växthusodlade grönsaker. Rotmos är alltså modern, klimatvänlig mat.
2 portioner
Det här är en rätt från det traditionella bondesamhället. I USA är kålroten så förknippad med Sverige att den kallas för ”Swede”. Förmodligen är rotmos en helt svensk företeelse och även om det sällan lagas i svenska hem numera så förekommer rotmos då och då på finkrogarna.
Ingredienser:
1 rimmat fläsklägg, cirka 1,5 kilo
1 gul lök
10 kryddpepparkorn
4 kryddnejlikor
4 lagerblad
Rotmos:
1 kålrot
2 morötter
3-4 potatisar
2 msk smör
salt
mald kryddpeppar och mald kryddnejlika
Till serveringen:
stark senap
1. Täck köttet med kallt vatten i en kastrull och koka upp. Låt koka häftigt i någon minut. Ta upp köttet med hålslev och skölj det i kallt vatten, spara kokspadet.
2. Skala och skär löken i bitar. Tillsätt lök och kryddor när vattnet med lägget kokat upp. Sänk värmen och låt köttet sjuda tills det är mört, 1 1/2 – 2 timmar eller tills det släpper från benen.
3. Skala och skär rotsakerna till moset i bitar. Koka kålrot och morot i lite spad från läggkoket, kolla så det inte smakar för salt. Koka cirka 20 minuter. Tillsätt sedan potatisen och koka den mjuk, cirka 15 minuter.
4. Passera allt genom en potatispress. Rör ned smöret i moset. Smaka av med salt, kryddpeppar och nejlika. Värm köttet och servera rykande varmt med rotmoset. Stark senap passar bra till.
Text: Malin Ottosson
Foto: Eva Smith