Viltskav och svamp är en kombination som gynnar både klimatet och smaklökarna. För att minska klimatpåverkan ytterligare – välj vegetabiliska alternativ till grädde och crème fraiche.
4 personer
1 purjolök
1 pkt renskav (480 g)
olja och smör att steka i
150 g frysta kantareller
2 tärnade äpplen
2 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraîche
2 msk viltfond
salt, svartpeppar
1 kruka färsk persilja
Servera med
kokt potatis
lingon
1 Rensa och strimla purjolöken.
2 Bryn smör och rapsolja i en gryta. Lägg i renskaven. Om den inte är tinad vänd och ta isär bitarna allt eftersom.
3 Torrstek kantarellerna i en separat panna för att få bort vätskan. Stek dem därefter i smör några minuter.
4 Häll över kantarellerna i grytan med renskaven. Lägg även i äppelbitarna och stek ytterligare någon minut.
5 Tillsätt grädde, crème fraîche och fond. Smaka av med salt och peppar. Klipp över persilja.
6 Servera med kokt potatis och tinade lingon.
Recept: Ann-Cathrine Johnsson
Foto: Lena Djuphammar