När en frukt- och mandelbotten garneras med söta frukter och serveras med fräscht sötsyrlig creme blir desserten en vitaminbomb.
12 portioner
Rawfoodkaka
300 g mandel – blötlägges cirka 4 timmar
200 g torkade fikon – blötlägges cirka 4 timmar
2 msk ekologiskt kokosfett kallpressat
Till garnering till exempel
1 ananas
1/2 melon
2–3 kiwi
1 ask hallon
2 fikon
Limecréme fraiche
skal och saft av 2 limefrukter
4 dl crème fraiche
1–2 tsk honung eller agavesirap
en knippe mynta
1. Kör mandel, fikon och kokosfett i matberedare till en grov massa. Tryck ut massan i en kak- eller pajform, gärna med avtagbar kant, så att den blir som en tårtbotten. Ställ i kylen och låt den sätta sig. Det tar cirka 1 timme.
2. Riv det yttersta gröna av limeskalet och pressa saften ur frukten. Hacka en näve mynta och blanda med lime och crème fraiche. Smaka av. Är det för syrligt kan du söta med lite honung eller agavesirap.
3. Skär frukten i fina bitar. Lägg bitarna i ett durkslag och låt rinna av en stund.
Blanda frukten och lägg den på kakbotten. Tag av den lösa kanten på pajformen.
Servera med mynta och lime-crème fraiche. Mums!
Text Mari-Louise Paulson
Foto Björn Tesch
Recept Catharina Hyltén-Cavallius