2 portioner, 30 minuter
Vem älskar inte råraka? Med lite extra piffiga tillbehör blir det rena lyxmåltiden.
1–2 bakpotatisar
1 krm salt
cirka 1 dl crème fraiche
1/2 citron
cirka 150 g valfri svamp
smör
1 rödlök, finhackad
2–3 vitlöksklyftor, finhackade
4 msk tångkaviar (alt. annan rom)
nymalen svartpeppar
krasse, dill eller gräslök
1 Skala potatisen, riv grovt och blanda med saltet.
2 Blanda crème fraiche med rivet citronskal och lite saft.
3 Rensa och putsa svampen och dela i mindre bitar. Fräs svampen några minuter på hög värme tills den slutat vätska sig. Tillsätt smör och hälften av löken och stek på medelvärme tills svampen får fin färg och löken mjuknat, tillsätt vitlöken mot slutet. Ta upp och lägg åt sidan.
4 Vrid ur vätskan från potatisen med hjälp av en ren kökshandduk.
5 Klicka i lite nytt smör i stekpannan. Platta ut en rejäl näve riven potatis i ett ganska tunt lager, skaka pannan lite under tiden och stick in stekspaden undertill då och då så att det inte fastnar. Stek på medelvärme i cirka 3–4 minuter per sida eller tills rårakan är gyllenbrun och frasig.
6 Toppa rårakan med svamp, citronkräm och tångkaviar. Peppra och strö över kryddgrönt och resten av löken.