Gör alltid räksoppa på skalen som blir över när du använder räkor. Även om du bara köpt ett halvt kilo – spara och frys in.
räkskal från 1 kg räkor
1 gul lök, grovhackad
1 morot, skivad
1/2 fänkål (100–150 g)
1 röd chili, skivad
2 krm cayennepeppar
1 lagerblad
2 tomater, grova bitar
2 dl torrt vitt vin
5 dl vispgrädde
1/2 kruka basilika, plockad och finstrimlad
matolja till stekning
salt
1. Fräs räkskal, lök, morot, fänkål, chili, cayennepeppar och lagerblad i olja i en stor kastrull tills skal och grönsaker börjar få lite färg.
2. Tillsätt tomaterna och stek tills de börjar mosa sig.
3. Häll i vinet och koka upp.
4. Tillsätt grädden och koka upp igen. Fyll på med vatten så att allt precis täcks. Koka
cirka 30 minuter, ta av och låt dra 30 minuter.
5. Sila soppan. Koka ihop några minuter, tillsätt basilika och smaka av med salt.
Recept: Tommy Myllymäki
Foto: Charlie Drevstam