Alla har ätit den klassiska räkcocktailen med majonnäs men vi gör den i en fräsch, modern tappning med syd-amerikanska smaker. Förbered marinaden och alla tillbehör innan så är det bara att blanda ihop ingredienserna när det är dags att servera.
1 sötpotatis
200 g skalade räkor av god kvalitet
1 kruka färsk koriander
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära, riven
1 urkärnad chilifrukt (välj styrka efter smak)
2 st citroner
2 st lime
2 passionsfrukter
1/2 dl mjölk
salt och svartpeppar
1 rödlök
100 g jungfrusallad (småbladig salladsblandning)
dill och koriander att garnera med
Gör så här:
1. Koka sötpotatisen tills den är mjuk. Tag av och åt den svalna.
2. Strimla räkorna på längden.
3. Mixa koriander, vitlök, ingefära och chilin med saften från citrusfrukterna slätt. Mixa ner passionfruktskärnorna och mjölken. Smaka av med salt och peppar.
4. Strimla rödlöken och vänd ner den i räkstrimlorna.
5. Blanda marinaden med räkor och lök och låt stå en stund.
6. Skala sötpotatisen och skär den i fina, lite större kuber.
7. Fördela jungfrusalladen i fina skålar eller glas och lägg räkorna ovanpå i fina högar. Garnera med sötpotatiskuberna och lite dill samt fina korianderblad. Servera direkt.
Recept: Anna Henning Moberg