Vem kan motstå en rågkaka till frukost?
5-8 rågkakor
Tid: cirka 2 timmar
50 g smör
2 dl vatten
2 dl mjölk
25 g jäst
4 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
2 msk sirap
1 msk salt
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk och värm till fingervarmt. Smula ned jästen i en bunke och slå vätskan över. Rör om så att jästen löser sig.
2. Blanda i mjöl, sirap och salt och arbeta degen i 5 minuter.
3. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda degen jämn. Dela degen i 5 eller flera bitar som rullas till bollar och läggs på plåtar med bakplåtspapper på. Platta till bollarna till runda kakor, cirka 14 centimeter i diameter. Ta eventuellt ut hål i mitten av kakorna med ett smalt glas, cirka 4 centimeter i diameter.
5. Låt kakorna jäsa i 30 minuter under bakduk.
6. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 20-25 minuter. Låt svalna på galler.