Radiokakan har funnits med i den klassiska boken ”Sju sorters kakor” ända sedan 1945 och namnet kan bero på att kakskivorna liknar en gammaldags transistorradio.
20 bitar
Den här kakan kan nog inte räknas som husmanskost men den tar oss direkt tillbaka till 1950-talet. Bakad i avlång sockerkaksform är den en ”bra-att-ha-hemma-kaka” som håller sig minst en vecka i kylen. Perfekt att ta fram när man ”får främmande”.
En alternativ förklaring till namnet radiokaka är att receptet vann en recepttävling i radion, vilket skulle ha gett den namnet. Men kärt barn har ju som bekant många namn och Radiokakan kallas ibland också för iskaka, kexkaka eller källarkaka. Godast blir kakan om den görs med extra mörk choklad.
Ingredienser:
200-250 g kokosfett
200 g mörk blockchoklad, helst 70 % kakao
2 ägg
3 dl florsocker
cirka 25 fyrkantiga eller runda Mariekex eller liknande
1. Smält kokosfettet och blockchokladen på svag värme i en kastrull. Låt det svalna.
2. Vispa ägg och florsocker pösigt. Rör sakta och försiktigt ner det ljumma chokladfettet i smeten.
3. Klä en avlång form, cirka 1 1/2 liter, med bakplåts- eller smörgåspapper. Bred ut ett lager chokladsmet i botten och varva därefter kex och smet.
4. Låt formen stå i kylskåp, gärna över natten.
5. Skär kakan i tunna skivor. Servera genast.
Förvara kakan i kylskåp.
Text: Malin Ottosson
Foto: Eva Smith