Förr var kräm en vanlig dessert, men den har fått ge vika för moderna bakverk. Men en syrlig rabarber- eller krusbärskräm toppad med en klick grädde blir festlig med knapriga kavringsmulor på toppen.
250 g rabarber eller krusbär (det går också bra att blanda)
5 msk strösocker
2 dl vatten
1/2 vaniljstång
1 msk potatismjöl
250 g kavring
25 g smör
2 msk farinsocker
1 tsk kardemumma, malen
1 dl grädde
1. Skala och skär rabarbern i mindre bitar. Koka upp rabarber/krusbär, socker och vatten tillsammans med den urskrapade vaniljstången och låt sjuda i 5-6 minuter. Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll ner det i en fin stråle. Låt krämen koka upp, dra av och låt svalna.
2. Skär bort kanterna från kavringen, smula sedan brödet grovt. Stek smulorna i smör i en stekpanna och strö över farinsockret. Stek tills smulorna är gyllene och frasiga. Låt svalna på hushållspapper.
3. Vispa grädden. Fördela krämen i fina glas och toppa med en klick vispad grädde och kavringsmulor.
Text och recept Anna Henning Moberg
Foto Linda Prieditis