Som en korsning mellan kaka och rabarberpaj blir denna somriga kaka med "smul" på toppen.
40 BITAR
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
300 g rumsvarmt smör
5 ägg
3 1/2 dl mjölk, 3 procent fett
500 g skivad rabarber
1: Sätt ugnen på 200 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
2: Blanda alla torra ingredienser i en stor skål och tillsätt smöret. Vispa ihop till ett smul. Lägg 3 dl av smulet i en separat skål och ställ åt sidan så länge.
3: Blanda ner ägg och mjölk i den stora bunken med smul. Rör ihop till en slät smet.
4: Bred ut smeten i långpannan och fördela skivad rabarber över. Toppa med resterande smul.
5: Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 minuter.
Ta ut och låt svalna innan du skär den i rutor. Servera med vaniljglass.
Recept: Frida Skattberg
Foto: Hélen Pe
ur boken Baka i långpanna (Bonnier Fakta)