Här kan man blanda ner de flesta grönsaker man har i sin kyl och även gårdagens rester. Gör pytt av gårdagens kokta potatisar eller ugnsrostade grönsaker, lägg till lite extra grönsaker. Har man inte kokta potatisar kan man använda råa, men tänk på att stektiden då blir lite längre.
1 purjolök
3-4 kokta potatisar
1 butternutpumpa, ca 500 g
2 msk olivolja + 1 msk smör
salt och svartpeppar
4 ägg
4 msk crème fraiche
1-2 msk finhackad persilja och gräslök
1. Skär ett snitt längs med purjolöken och skölj rent med kallt vatten. Skär i grova skivor.
2. Skala och skär potatisen i mindre bitar.
3. Skala, kärna ur och skär pumpan i mindre bitar.
4. Hetta upp en rejäl stekpanna och låt den blir riktigt varm. Tillsätt olja och smör och tillsätt grönsakerna, krydda med lite salt och peppar.
5. Stek grönsakerna i ca 10 minuter tills de fått fin färg och pumpan mjuknat, den får gärna fortfarande ha en hård kärna i mitten.
6. Hetta upp en ny stekpanna och stek äggen med någon matsked olivolja eller smör, krydda med lite salt.
7. Klicka ut crème fraiche över grönsakerna och toppa med finhackade örter.
8. Servera med stekt ägg och ät gärna med inlagd gurka.
Recept: Maria Zihammou
Foto: Stefan Edetoft