Gör Paul Svenssons goda Purjolökstarte med parmesan, Karl Johansvamp och rosmarin. Servera med en god grönsallad till.
Recept: Paul Svensson.
Foto: Jakob Fridholm.
Pajdeg (räcker till 2 pajskal)
9-10 dl mjöl
250 g smör
1 ägg
1 dl vatten
salt
Fyllning
2 purjolökar
5 karljohansvampar, frysta eller torkade
1 schalottenlök, finhackad
3 ägg
2 dl mjölk
2 rosmarinkvistar
60 g parmesan, finriven
1 rödlök, skalad
4 msk rödvinsvinäger
2 msk gräslök, finskuren
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
smör till stekning
olivolja till stekning
salt, svartpeppar
1. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och mixa. Knåda och låt vila i kylen en timme. Riv sedan degen jämnt över en pajform med hjälp av ett rivjärn. Pressa ut den med fingrarna, alternativt kavla ut den och frys sedan i 30 minuter.
2. Förbaka pajskalet i 180 grader tills ytan blivit frasig, men innan den fått färg.
3. Skölj och skär purjolöken i stubbar. Salta och bryn på båda sidor i olivolja.
4. Tina svampen och bryn den i het stekpanna med lite smör och finhackad lök. Salta, peppra och slå upp på avrinningspapper.
5. Vispa äggen med mjölk, finskuren rosmarin och finriven parmesan.
6. Fördela purjolök och svamp i pajskalet och slå på äggstanningen.
7. Grädda i ugn i 185 grader tills den fått fin färg och äggstanningen satt sig.
8. Skiva rödlöken i tjocka skivor och stek hastigt i lite olivolja, slå på rödvinsvinäger och låt koka in. Smaka av med lite salt och peppar.
9. Fördela syrade lökringar och gräslök över pajen.
10. Avsluta med att blanda ihop en dressing på olivolja och balsamvinäger över pajen.
11. Servera gärna en god grönsallad till.