Pulled pork tillagas tills den är så mör att det går att dra isär köttet, utan att använda kniv. Det är riktigt lättlagad »comfort food« och perfekt mat till många. Stek gärna löken länge och inte för varmt, då blir den söt och god.
4 portioner
1 kilo fläskkarré
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1/2 dl chilisås
1 msk chipotlepasta
1 msk koncentrerad oxfond
2 msk mörk sirap
2 1/2 dl läsk av coca cola-typ
Potatis- och jordärtskocksmos
500 gpotatis
500 gjordärtskockor
2 dlmatlagningsgrädde
2 msk smör
salt och peppar
Serveringsförslag
vitlöksstekta haricots verts och stekta tomater.
1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra karrén.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör på medelvärme ca 10 minuter.
3. Lägg köttet i en ugnssäker form eller gryta. Blanda chilisås, chipotle, fond, sirap och läsk. Häll såsen över köttet och lägg den stekta löken ovanpå. Lägg på lock eller täck formen med aluminiumfolie.
4. Tillaga i mitten av ugnen ca 4 timmar tills köttet kan dras isär med två gafflar. Blanda köttet med såsen. Smaka av med salt och peppar.
Mos
1. Skala potatisen och jordärtskockorna och skär dem i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Häll av vattnet.
2. Värm grädde och smör i en kastrull och tillsätt lite i taget medan du mosar potatisen.
Smaka av med salt och peppar. Servera med vitlöksstekta haricots verts och stekta tomater. Garnera med bladpersilja.
Recept: Arla köket
Foto: Matilda Lindeblad