I den här chokladkakan passar det bra med en pepprig olivolja. Det bryter fint mot chokladen. Pepprigheten i olivoljan skvallrar om ett högt innehåll av antioxidanter.
10–12 bitar
300 g mörk choklad, 70 procent kakao
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl olivolja
2 dl vetemjöl
1 krm salt
50 g grovhackade blandade nötter, mandlar och/eller frön
ev. en liten nypa flingsalt
Till formen
olivolja
ströbröd
1 Sätt ugnen på 175 grader eller 150 grader varmluft.
2 Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 26 cm i diameter.
3 Smält chokladen över vattenbad.
4 Rör ägg och socker försiktigt, det ska inte bli pösigt.
5 Vispa in oljan.
6 Rör i smält choklad, vetemjöl och salt i smeten.
7 Häll smeten i formen och toppa med nötter och mandlar samt eventuellt en liten nypa flingsalt.
8 Baka mitt i ugnen cirka 20–25 minuter.
9 Kolla med en sticka att kakan är klar, den ska vara kladdig men inte rinnig.
Recept Mai-Lis Hellenius
Foto Ulrika Ekblom.