Nu kan vi frossa i vårens primörer som färsk sparris, rabarber och nyplockade nässlor. Pröva våra lätta recept!
40-talisterna vill lägga mer pengar och tid på mat och dryck och önskar att måltiden ska ge gemenskap, njutning och matro. I boken Ju mer vi är tillsammans – fyrtiotalisterna och maten (Carlssons) har man undersökt matvanorna hos 40-talistgenerationen. Tanken är att försöka förutse vilka krav och förväntningar denna stora, friska, välbärgade »Stones-generation« har, för att kunna planera framtidens äldremat.
Forskarna ser en generation som upplevt självhushåll med höns och eget potatisland, via gamla tiders Konsumbutiker och snabbköp, vidare över burkskinka och pulvermos, till dagens thaimat, tv-kockar och ett glas rött för hälsans skull. Som pensionärer kommer de inte att nöja sig med sönderkokta grönsaker i smaklösa plastlådor. Räkna med en uppfriskande debatt om äldremat framöver.
Text och recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch