Att pochera äggen är ett roligt och elegant sätt att servera dem på påskbordet.
200 g färsk grönkål
1 msk matolja
1 vitlöksklyfta
100 g chorizo
30 g smör
salt och peppar
4 ägg
1 msk
2 msk ättika
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Rensa kålen (skär bort stammen och dela i mindre bitar) och strimla vitlöken.
3. Ta hälften av grönkålsbladen i en bunke, massera in oljan och bred ut bladen på en bakplåtspappersklädd plåt.
4. Låt dem torka i ugnen i 20 minuter, låt svalna.
5. Snoppa chorizon och dra av skinnet, smula innehållet i mindre bitar.
6. Bryn vitlök, resterande grönkål och chorizobitarna i smör tills det blir gyllene.
7. Fyll en stor kastrull med vatten, salt och ättika. Värm vattnet så att det sjuder/kokar lätt.
8. Knäck ett ägg på ett fat och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet och tillaga i tre minuter. Fiska sedan upp det med en hålslev och lägg försiktigt över ägget på en bit hushållspapper för att ta bort överskottsvatten. Gör om samma procedur med de övriga äggen.
9. Fördela grönkålsröran på ett fint fat. Placera äggen ovanpå, skär ett litet snitt i dem så att äggulan syns och toppa med grönkålschipsen, salt och peppar.
Recept Anna Henning Moberg
Foto Karin Wimark