Recept

Plommon – och hasselnötskaka

Plommon är en av höstens härligaste frukter och i den här saftiga kakan kommer de verkligen till sin rätt ihop med den intensiva hasselnötssmaken.

Publicerad 2010-09-24

Chokladen ger kakan en ytterligare dimension. Servera gärna med lättvispad grädde om du vill ha den till dessert.

175 g smör (plus lite till att smörja formen)
500 g plommon
3 dl ljust muscovadosocker
3 dl mjöl
3,5 dl malda hasselnötter
3 ägg
1 msk bakpulver
50 g hackad, mörk choklad (eller chokladpellets) cirka 70%
1 dl delade hasselnötter

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en kakform (cirka 24 cm i diameter).
2. Klyfta och kärna ur hälften av plommonen, lägg dem åt sidan. Hacka resterande plommon grovt.
3. Vispa sockret, smöret, mjölet, malda hasselnötter, ägg och bakpulver i blandare eller med elvisp i ett par minuter till en jämn smet.
4. Blanda ner de hackade plommonen och chokladen, häll sedan smeten i formen. Fördela plommonklyftorna på toppen, tryck ner dem försiktigt och strö över hasselnötterna.
5. Grädda kakan i cirka 45 minuter tills den stelnat.

Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas