Kycklingen får härlig smak av saffran och serveras med ett persiskt ris med berberisbär och pistagenötter.
4 portioner
500 g kycklingfilé
1 paket saffran (0,5 g)
1 dl hett vatten
1 tsk mango curry eller vanlig curry
1 tsk peppar
1 tsk salt
pressad saft av 1 citron
3 msk olivolja
1. Rör ut saffran i hett vatten tills det har löst sig. Blanda med övriga ingredienser och marinera kycklingen i 30 minuter.
2. Stek i grillpanna.
Ris med bär och saffran
(Zereshk polo)
4 portioner
4 dl basmatiris
3 liter vatten
1 msk salt
1/2 dl olja
1 paket saffran (0,5 g)
2 dl torkade berberis eller tranbär
3 msk smör
1 tsk socker
1/2 dl pistagenötter
1. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull,minst 4 liter.
2. Skölj riset och lägg det i det kokande vattnet. Koka 5-8 minuter och häll sedan av riset i en sil eller ett durkslag.
3. Blanda ½ dl vatten med 3 msk olja och häll i en teflonkastrull. Häll tillbaka det avrunna riset. Sätt på lock och koka på medelvärme ca 20-25 minuter.
4. Blanda saffran med varmt vatten och 2 dl ris kokt ris. Vänd upp resten av riset på ett stort fat.
5. Bryn bären i smör någon minut så att de blir glansiga. Strö över lite socker.
6. Garnera riset med saffransriset, bären och pistagenötterna.
Recept: Laleh Maghonaki
Foto: Stewen Quigley