2 portioner, 45 minuter
Italiensk husmanskost när den är som allra bäst. Som ett mellanting mellan en robust soppa och en pastarätt.
2 morötter, finskurna
2 selleristjälkar, finskurna
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
70 g bacon (alt. 2 tsk rökt
paprikapulver)
olivolja
1,5 dl vitt vin (alt. matlagningsvin eller 1/2 citron)
1 förpackning borlottibönor, à cirka 400 g
cirka 10–12 dl hönsbuljong
2 tsk torkad salvia (alt. 1 msk hackad färsk)
1 lagerblad
cirka 100 g pasta gnocchi el liknande pasta (ej färsk)
1 dl färskriven parmesan
nymalen svartpeppar
salt
grovhackad bladpersilja
1 Hacka grönsakerna.
2 Strimla baconet och fräs i en gryta tills det tar färg. Häll på lite olivolja, fortsätt fräsa med grönsakerna tills de blir mjuka, 5–10 minuter.
3 Tillsätt vin (eller citron), sätt på lock och låt vätskan koka in.
4 Häll på avrunna bönor och hönsbuljong så att det täcker mer än väl. Tillsätt salvia och lagerblad. Låt sjuda under lock i 15–20 minuter.
5 Mixa cirka hälften av bönorna och grönsakerna med stavmixer. Du kan också hälla över ungefär hälften i en matberedare och sedan hälla tillbaka purén i grytan.
6 Tillsätt pastan och koka tills den blir al dente. Rör ner osten och smaka av med peppar och salt.
7 Servera i djupa tallrikar, garnera med persilja och ställ gärna fram extra ost att riva över.