Det är alltid festligt med tårta. Särskilt om den är dekorerad med kronblad från späda ätliga tulpaner!
Botten 1 och 2
2 ägg
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
4 msk vetemjöl
4 msk potatismjöl
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ihop alla ingredienser och häll i en smord form.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 min. Låt svalna.
Botten 3
3 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk citronjuice
1 dl hackade valnötter
1. Sänk ugnsvärmen till 100 grader.
2. Vispa äggvitorna med en tredjedel av sockret till ett fast skum och tillsätt resten av sockret, fortsätt vispa tills smeten är alldeles glansig.
3. Vänd ner valnötterna och sprid ut smeten till en rund form av samma storlek som sockerkaksbottnen på en bakplåtspappersklädd plåt.
4. Grädda i ugn i 60 minuter. Ta ut och låt svalna.
Fyllning och garnering
6 dl vispgrädde
4 syrliga, svenska äpplen
1 dl valnötter
1 dl socker
10 tulpaner i valfri färg
1. Vispa grädden så hårt som möjligt utan att den blir grynig.
2. Riv äpplena, krama ur saften.
3. Vänd ner äppelrivet i hälften av grädden.
4. Rosta valnötterna med sockret i en het stekpanna. När sockret bubblar och blivit brunt häller du över allt på bakplåtspapper. Låt svalna.
5. Hacka nötter och socker-karamellen.
6. Dela sockerkaksbottnen i två delar och lägg en del på ett tårtfat.
7. Fördela hälften av äppelfyllningen ovanpå och lägg över den andra delen. Sprid ut resten av fyllningen och toppa med valnötsmarängbottnen.
8. Spritsa eller bred ut resterande grädde runt om tårtan. Avsluta med valnötshack och sockerkaramell ovanpå.
9. Knipsa av sex tulpaner och stick in under tårtan. Ta av kronbladen av de övriga och sprid ovanpå. Voilà, färdig!
Recept Anna Henning Moberg
Foto Karin Wimark