Baka denna fina påsktårtan som har fyllning av hallonsylt, vaniljkräm och lemoncurdgrädde. Dekoreras med blad från citronmeliss och mandelägg.
10–12 bitar
Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning 1
1 dl hallonsylt
2 dl frysta eller färska hallon
Fyllning 2 Vaniljkräm
1 vaniljstång
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 äggulor
1 msk maizena
1/2 dl strösocker
2 dl fast vispad grädde
Fyllning 3 Lemoncurdgrädde
1 dl lemoncurd, rumsvarm
2 dl fast vispad grädde
1 dl fast vispad grädde
1 vitt marsipanlock
Garnering:
Florsocker, 20–30 stycken mandelägg, citronmeliss
1 Sätt ugnen på 175 grader och förbered en springform 20 cm i diameter med hög kant och ett bakplåtspapper i botten. (kanterna ska inte smörjas, kakan blir högre och sjunker inte ihop).
2 Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ihop noggrant. Häll smeten i formen.
3 Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 35–40 minuter. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt den svalna i formen, skär sedan loss kanterna från formen med en kniv. Vänd upp kakan och låt svalna helt.
4 Dela kakan i 3 bottnar, låt en vara lite tjockare till underdel.
5 Fyllning 1, mosa ihop sylten med de färska bären.
6 Fyllning 2, vaniljkräm. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och lägg i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk, äggulor, maizena och socker. Låt alltsammans bli varmt och sjud det under vispning till en kräm (det får absolut inte koka). Låt krämen svalna. Vänd ihop den fast vispade grädden med avsvalnad vaniljkräm.
7 Fyllning 3, vänd ihop lemoncurd och 2 dl av grädden.
8 Lägg den tjockaste botten på ett fat och fördela hälften av hallonmoset och bred vaniljkrämen ovan på. Lägg på nästa botten och fördela resten av hallonmoset och bred lemoncurdgrädden över. Lägg på den sista botten och bred ett tunt lager grädde över och runt kanterna på tårtan.
9 Snitta marsipanlocket i mitten i åtta flikar, cirka 8–9 cm ut från mitten med en kniv. Gör också några små snitt i kanten på marsipanlocket för att det ska gå lättare att klä tårtan. Klä tårtan med marsipanen och jämna till kanterna.
10 Pudra med florsocker, vik upp flikarna så det blir ett utrymme att fylla med mandelägg. Dekorera med blad från citronmeliss och mer mandelägg till en riktig påsktårta.
Recept : Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren