En smarrig tårta fullbordar verkligen en festmåltid, och den här gör ingen besviken, speciellt inte chokladälskare. Seg och fyllig botten med fluffig mousse ovanpå, toppad med läskande frukt. Lika god som vacker att se på.
Botten
2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
100 g finhackad choklad
Topping
3 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk honung
200 g hackad mörk choklad av bra kvalitet
70 g smör
Garnering
apelsin
persimon
fikon
passionsfrukt
strössel
mynta
1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa ihop alla ingredienser till botten. Grädda i en smörad springform i 20 minuter. Låt svalna cirka en timme i kylen.
2. Vispa grädden luftig och vispa ägg och honung pösigt.
3. Smält chokladen i ett vattenbad tillsammans med smöret. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Rör till sist ner grädden med en slickepott med kraftiga tag.
4. Låt botten vara kvar i formen och bred över chokladmoussen.
5. Låt tårtan stå i kylen ett par timmar innan du garnerar den med fina och gärna gula fruktklyftor – för den rätta påskkänslan.
Text/recept Anna Henning Moberg
Foto Linda Prieditis