Ät dem till en nygrillad biff och matiga tillbehör, eller med en bit ost och marmelad till frukosten.
25 gr färsk jäst
3 dl mjölk (3 procent)
1 ägg
5 dl vetemjöl (special)
2 dl grahamsmjöl
2,5 tsk salt
1 tsk socker
2 msk olivolja
- Rör ut jästen med mjölken.
- Knäck i ägget och häll i grahamsmjöl, salt och socker.
- Rör samman och tillsätt vetemjölet. Arbeta samman med en träslev. Maka undan degen i bunken och häll i lite olivolja i botten. Degen är en aning lös och olivolja gör den lättare att få ur bunken och gör degen smidig att arbeta med när den är färdigjäst.
- Täck över bunken med plastfilm, ställ i kylen för jäsning över natten.
- Ta ut bunken ur kylen och låt stå i rumstemperatur 10 min.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
- Arbeta degen snabbt och dela den i åtta delar som du rullar till bollar och plattar till en aning. Låt jäsa 20 minuter under bakduk.
- Pensla med mjölk och pudra med grahamsmjöl.
- Grädda i 175 grader 25-30 minuter.
Recept: Anna Ranung
Foto: Per Ranung
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 5 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.