En smakrik paj med smörfrasigt skal som pryder sin plats på varje buffébord.
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
300 gram krämig gorgonzola
1/2 tsk salt svartpeppar
1. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Salta och peppra.
2. Skär bort kanterna på gorgonzolan. Mosa resten av osten och blanda ner i ägg- smeten. Det blir lite klumpigt men det gör inget, det smälter i ugnen.
PAJDEG
125 gram smör
3 dl mjöl
2 msk kallt vatten
1. Skär smöret i mindre bitar. Jobba samman smör, mjöl och vatten till en deg.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (15 x 35 el 24 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel. Låt vila 30 minuter i kylen.
3. Förgrädda i ugn 10 min 225 grader.
4. Sänk värmen till 200 grader. Häll i äggstanningen i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare 20-25 min i 200 grader.
Recept Anna Ranung
Foto Per Ranung