Örtströmmingen passar utmärkt som svalkande sommarmat och klarar sig i en vecka i kylskåpet.
4 portioner
300 g strömming
5 dl vatten
1 dl ättikssprit (12 %)
1 1/2 msk salt
Sås:
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 dl gräslök
1 dl dill
ev 1/2 pressad vitlöksklyfta
1. Blanda vatten och ättikssprit i en skål. Tillsätt saltet och rör tills det har löst sig. Lägg filéerna i lagen, ställ i kylen tills fisken blivit fast och vit, cirka 6 timmar minst.
2. Ta upp strömmingen, slå bort lagen och dra bort skinnet och ryggfenan.
3. Blanda gräddfilen med majonnäs och örter, pressa ev i vitlök.
4. Vänd försiktigt ned strömmingen i såsen. Låt den gärna stå och låta smakerna blanda sig i ett par timmar i kylen före servering.
Strömmingen klarar sig i en vecka i kylskåp.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch