I bergsbyarna på Sardinien är det vanligt att blanda hemgjord pasta och lokalt odlad potatis. Det här är en variant på den traditionen.
Recept från region Ogliastra, Italien
4 portioner
3 lasagneplattor ca 30 x 15 cm
2 msk olivolja
200 g smör
4 msk schalottenlök, hackad
1 msk riven vitlök
20 salviablad
600 g kokt mjölig potatis
1 dl riven pecorino
svartpeppar
1. Koka lasagneplattorna i saltat vatten al dente, kyl ned och pensla med olivolja.
2. Smält smöret, tillsätt schalottenlök, vitlök och tio salviablad. Låt koka på låg värme i 10 minuter.
3. Dela potatisen i kuber.
4. Lägg en lasagneplatta i botten på en eldfast form.
5. Varva två lager med potatis/salvia- och löksmör/lasagneplatta.
6. Avsluta med lasagneplatta och toppa med riven pecorino.
7. Gratinera mitt i ugnen på grilleffekt i 220 grader tills ytan är gyllenbrun. Det tar cirka 5–10 minuter men var på er vakt så att det inte bränns vid. Ta ut formen och ringla över resterande smör, lägg på salviablad och mal lite svartpeppar direkt från kvarn. Servera gärna med sallad, grillad fisk eller kött.
Recept: Niklas Ekstedt
Foto: Ulrika Pousette