En härlig vegetarisk lasagne med smak av riven parmesan och nymalen svartpeppar
2-4 portioner
3 stora eller 8 små färska lasagneplattor (torkade går också bra men kräver längre koktid)
150 g sojabönor
150 g grön sparris (fryst går bra om du inte har färsk)
sockerärter
Sås:
50 g smör
1 msk grönsaksbuljongpulver (eller 1 buljongtärning)
1 msk majsmjöl
1/2 vitlöksklyfta
3 dl mjölk
1 dl riven parmesanost (eller den billigare grana padano)
2 salladslökar
1 näve hackad persilja
1. Koka upp pastavatten i en stor kastrull och lättsaltat kokvatten till grönsakerna i en mindre kastrull.
2. Börja sedan med såsen. Smält smöret i en liten kastrull. Rör ned buljongpulver och majsenamjöl och pressad vitlök och späd sedan med mjölk. Koka upp under omrörning tills såsen börjar tjockna. Rör till sist ned osten, löken och persiljan och drag bort såsen från värmen.
3. Ansa sparrisen om den är färsk och skär den i tre delar. Koka sockerärtor, sojabönor och sparris i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. Låt rinna av.
4. Koka lasagneplattorna i ca 3 minuter (längre om de är torkade) tills de är klara. Fiska upp dem med hålslev och fördela på tallrikarna. Lägg grönsaker och sås på en tredjedel av lasagneplattan (om du har stora plattor), vik plattan över fyllningen, lägg på mer grönsaker och fyllning, spara en flik som kan vikas över en gång till (vikningen är inte så noga, det blir gott hur man än lägger upp). Avsluta med mera grönsaker, sås, riven parmesanost och nymalen svartpeppar.
Servera genast.
Recept: Malin Ottosson.