I en asiatisk nudelsoppa kan du stoppa ned nästan vad som helst av det som finns i kylen. Vi gjorde den vegetarisk med svamp och ägg. Fisk, skaldjur och kyckling är lika gott att ha i.
Det här receptet lagade Anna Henning Moberg åt Bengt-Åke Hellman, efter att han efterlyst tips på vegetarisk mat för en person.
Bengt-Åkes kommentar:
– Nudelsoppan var så god att jag nästan smällde av! Det här var ett nytt koncept för mig, jag har aldrig provat sjögräsnudlar eller den här typen av buljong. Jag skulle gärna strimla ner lite fisk i det också. Den här kommer jag göra snart igen.
Recept för en person
50 g torkade nudlar (eller 150 g färska)
5 dl grönsaksbuljong
2 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk socker
1 färsk lime
färsk chili efter smak, strimlad
1 msk fisksås
2 cm färsk ingefära
några fina svampar (skogschampinjon, shitake eller liknande)
1 stekt ägg
1 kruka färsk koriander
Lägg nudlarna i kallt vatten om de är torkade. Koka upp buljongen och häll över den i ett litermått eller liknande. Hetta upp sesamoljan i kastrullen, strimla vitlöken och bryn den i oljan tills den är gyllenbrun. Strö över sockret och rör om, pressa sedan över limen och tillsätt chilin och fisksåsen. Skär ingefäran i grova bitar och tillsätt den (ska inte ätas utan bara ge smak). Slå över den varma buljongen, skär ner svampen, lägg i de avhällda nudlarna och låt soppan sjuda några minuter. Häll upp i en skål och toppa med strimlat ägg och färsk koriander.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis