En god sallad med asiatiska smaker.
250 g kokta risnudlar
70 g sugar snap peas
500 gram räkor med skal
1 stor morot
1/2 gurka
en näve hackad mynta (cirka 1/2 dl)
en näve hackad koriander (cirka 1/2 dl).
ev Furikake, japansk kryddblandning med svarta och vita sesamfrön
Asiatisk dressing:
2 msk farinsocker
1 dl hett vatten
1/2 dl asiatisk fisksås
1 msk risvinäger
3 msk limesaft
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chilifrukt
1. Börja med dressingen: Blanda sockret med vattnet och rör tills sockret löst sig. Blanda i fisksås, risvinäger, limesaft, vitlök och finhackad chilifrukt. Låt svalna.
2. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar men bryt av stråna före kokningen i tre delar så de blir lagom långa. Slå kokande vatten över sockerärtorna och låt stå i 5 minuter. Slå av vattnet och skölj ärtorna i kallt vatten.
Låt rinna av och skär ärtskidorna diagonalt till mindre bitar.
3. Riv moroten grovt, strimla gurkan och hacka mynta och koriander. Blanda allt med nudlarna till en sallad.
4. Slå över en halv sats dressing och vänd ned i salladen. Strö lite Furikake eller vallmofrön på toppen. Servera resten av dressingen till.
Recept Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch