Norsk smarrig fisksoppa som du kan toppa med handskalade räkor och servera med vitlöksbröd och citronklyftor.
4 portioner
Vill du sätta guldkant på soppan kan du toppa med handskalade räkor. Tricket för att få saftiga fiskbitar som håller ihop är att tillsätta dem i slutet av koktiden och låta fisken sjuda sakta.
2 morötter
200 g rotselleri
1 fänkål
1 purjolök
25 g smör till stekning
2 dl vispgrädde
5 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
500 g fiskfilé (hälften torsk- och hälften laxfilé)
2 msk finhackad färsk gräslök
2 msk finhackad färsk persilja
1 msk finhackad färsk basilika
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 Skär morötterna i slantar och rotsellerin i små tärningar.
2 Dela fänkålen på längden, skär bort stocken i mitten och strimla resten.
3 Strimla purjolöken.
4 Smält smöret i en kastrull och fräs rotfrukter och grönsaker i cirka 5 minuter.
5 Tillsätt grädde, vatten och buljong. Låt soppan koka under lock i cirka 15 minuter, eller tills rotfrukterna mjuknat..
6 Skär fisken i stora tärningar och tillsätt tillsammans med färska örter, salt och peppar.
7 Låt soppan sjuda sakta tills fisken är färdiglagad, cirka 3–4 minuter.
8 Servera gärna med vitlöksbröd och citronklyftor.
Recept Zenia Mourtada
Foto Ulrika Ekblom