Recept: Helena Bergsmark på Café Gateau i Stockholm
10 st
Mazarinbotten:
300 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg
Fyllning:
100 g mandelmassa
apelsinlikör, t.ex. Grand Marnier eller färskpressad apelsin (ca 2 msk)
1 liter jordgubbar
Citronmeliss
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2 Riv mandelmassan till bottnen och fördela smöret i mandelmassan med en gaffel eller i en matberedare till en jämn massa.
3 Tillsätt lätt vispade ägg och arbeta snabbt ihop smeten.
4 Bred ut smeten i ett jämnt lager, ca 1 cm tjockt, i en ugnsform med bakplåtspapper, formen kan vara ungefär hälften så stor som ugnens långpanna.
5 Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt bottnen svalna.
6 Riv mandelmassan till fyllningen, tillsätt likören eller apelsinsaften och rör till en lös kräm.
7 Bred ett lager av krämen på mazarinbottnen.
8 Skär kakan i rutor eller ta ut runda bakelser med ett mått.
9 Skiva jordgubbarna på längden och ställ jordgubbsskivorna tätt i mandelmassan.
10 Garnera med citronmeliss och en gärna en svensk flagga.
I år tävlar kockarna Melker Andersson, Niclas Ryhnell, Fredric Andersson,Neil Ponsonby och Håkan Thörnström om att skapa 2009 års nationalrätt.
Foto: Mats Landin, ©Nordiska museet