Myntaglassparfait
Foto Björn Tesch
Recept | Recept

Myntaglassparfait

Myntaparfait med mandelkaka, jordgubbar och örthonung - en härlig "Grand dessert".

Publicerad 2008-11-27

4 portioner

Tid: 40 minuter + 3 timmar i frysen

1 stor bunt mynta
1 msk citronsaft
2 msk citruslikör (limoncello) eller pepparmintlikör
1,5 dl vatten
3 msk socker
1-2 msk flytande honung (gärna Akaciehonung)
3 dl grädde
4 stora äggulor
1 droppe pepparmintessens

1. Plocka av bladen på myntan, hacka hälften fint. Resterande blad läggs i en skål och stjälkarna läggs i en kastrull tillsammans med citronsaft, likör, vatten och socker.
2. Koka ihop till knappt hälften återstår, sila bort myntan.
3. Mixa ihop de hackade myntabladen med Akaciahonungen tills de är finfördelade.
4. Vispa äggulorna med myntasåsen tjockt och fluffigt som en toddy (gärna över hett vattenbad).
5. Ta av från värmen och vispa vidare tills smeten är avsvalnad, det går fort i ett isbad.
6. Rör nu ner myntahonungen och pepparmintessensen.
7. Vispa grädden och vänd ner den i glassmeten med varsam hand.
8. Häll upp i en form och frys i minst 3 timmar.

På bilden finns även mandelkaka och  örthonung som passar bra tillsammans med  myntaglassparfait.

Mandelkaka
12-15 st
Tid: 30 minuter

115 gr finmalda mandlar
1,5 dl socker
10 gr marsanpulver för kokning
rivet skal från 1/2 citron
rivet skal från 1/2 apelsin
1/2 vaniljstång (urskrapad)
2 hela ägg
2 äggulor
florsocker att strö över

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Blanda ihop de malda mandlarna, socker, marsanpulver, citron- och apelsinskal. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur med baksidan av en kniv. Rör ned vaniljskrapet i mandelröran.
3. Vispa ner äggen ett i taget med elvisp, vispa hela tiden och vispa slutligen ner även gulorna en i taget.
4. Smörj små muffinsformar väl och fyll i smeten upp till hälften. Strö över generöst med florsocker och grädda kakorna i ca 12-15 minuter tills de är torra inuti.
5. Ta ut ur formarna och låt kallna.
6. Vid serveringen värms kakorna lite i ugnen och dränks med limoncellolikör eller annan citruslikör.
7. Toppa kakan med olika sorters tärnad melon samt jordgubbar som marinerats med limesocker (se recept nedan).

Örthonung

1 burk. Tid: 10 minuter

Karins kommentar: Denna underbara örthonung kan man ha till mycket, servera den till ost, i en kopp te. Ringla den över yoghurt eller ta en sked när du är ledsen, så blir du glad det lovar jag!
Skapa din egen örthonung, ta de örter son du tycker om, men uteslut inte limeskalet!

1 burk flytande Akaciahonung (den är bäst och har mindre GI)
1,5-2 dl hackade örter som basilika, citrontimjan, lite dragon, gärna några blad citronverbena eller citronmeliss och hemskt gärna någon matsked hackad bronsfänkål eller körvel
1 limefrukt eller 1 citron (bara det fint rivna skalet)

1. Sätt honungen svalt innan du ska mixa.
2. Häll upp honungen tillsammans med örterna i en mixer. Kör länge tills honungen är alldeles grön, det tar ca 3-5 minuter.
3. Häll tillbaka i honungsburken och förslut genast.
4. Förvara honungen i kylskåpet, då håller den sig grön och fräsch länge och man undviker att den börjar jäsa.

Limesocker

1 limefrukt
4 msk strösocker
1 msk rårörsocker
1 kvist basilika (bara bladen)
1 kvist färsk dragon (bara bladen)
5 blad citronmeliss eller mynta

1. Tvätta limefrukten, riv skalet fint. Blanda med socker.
2. Hacka örterna ganska fint och blanda med limesockret. Använd gärna dina rentvättade händer och nyp ihop det hela, då blandar sig smakerna med varandra.
3. Strö det över färsk frukt (gärna jordgubbar) men även melon och nektariner blir supergoda! Till persikor och aprikoser brukar Karin även tillsätta lite söndersmulad lavendel. Sockret blir mycket gott även utan örter.

 

Recept: Karin Fransson
Skribent: Malin Ottosson

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas