Mustig värmande höstgryta med frikadeller och whiskey.
6 personer
Frikadeller
2 ägg
1 dl ströbröd
1/2 dl crème fraiche
2 tsk skånsk senap
salt, svartpeppar, oregano,
lökpulver
800 g lammfärs eller blandfärs
smör
Gryta
2 gula lökar
4 morötter
500 g rotselleri
1,2 liter vatten
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater à 400 g
1/2 dl olivolja
1 msk skånsk senap
1 dl Tennessee whiskey eller bourbon
salt, svartpeppar
2 tsk torkad oregano
1/2 dl färsk persilja
Frikadellerna steker du separat och lägger i grytan på slutet.
1. Vispa ihop ägg och ströbröd med crème fraiche och senap. Smaka av med kryddorna. Låt svälla i 10 minuter.
2. Blanda i färsen, forma till stora köttbullar. Stek dem i smör så de får yta. Ställ undan.
3. Skala och grovhacka löken, låt mjukna i en gryta tillsammans med en klick smör.
4. Tärna morötter och rotselleri, ha ner i grytan. Slå på vatten och salta.
5. Låt puttra i 10-15 minuter.
6. Rör i krossade tomater, olivolja, senap och whiskey. Smaka av med kryddorna.
7. Koka upp och lägg i frikadellerna. Låt puttra i 5 minuter.
8. Strö över persilja vid servering.
Recept och foto: Madeleine Landly