Att blanda egen mumma blir populärt vid 1800-talets mitt med göticism och nationalromantik, inte minst genom att de nya bryggerierna brygger mörkt bajerskt öl i Sverige. Smaken passar väl ihop med svenska fester och julens kalas. En sentida och alkoholfri variant på julmumman är julmust.
50 cl julöl
33 cl porter
8 cl madeira, ev en skvätt gin
50 cl ljus öl
En halv flaska (33 cl) sockerdricka
1 Blanda alla ingredienser i en kanna eller tillbringare.
2 Tillsätt sockerdrickan sist så att det inte skummar över.
3 Låt mumman få en härligt skummig krona på toppen. Önskas en starkare variant, häll i cirka 6 cl gin av valfri sort.
Alkoholfri mumma
66 cl alkoholfri julöl
33 cl ljus alkoholfri öl
En halv flaska (33cl) julmust
33 cl sockerdricka
1 Blanda ihop alla ingredienser i en kanna eller tillbringare.
2 Tillsätt sockerdrickan sist så att det inte skummar över.