6–8 portioner
1 paket torkad sojafärs (125 g)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 förpackning krossade tomater (400 g)
2-3 dl vatten
3-4 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk kanel
1 nypa riven muskotnöt
2 lagerblad
2 tsk sambal oelek
salt, peppar
10 potatisar
1 zucchini
1 aubergine
2 dl riven ost
FRÖGRÄDDE
2 dl solroskärnor
4 dl havredryck
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll kokande vatten över sojafärsen och låt stå i några minuter. Pressa sedan ur vattnet ordentligt med hjälp av en sil.
3. Hacka gul lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök och vitlök mjuka.
4. Fräs sojafärsen i löken.
5. Slå på krossade tomater, vatten och tomatpuré.
6. Smula i buljongtärning, lägg i kanel, riven muskot, lagerblad och sambal oelek.
7. Låt puttra i ca 10 min på svag värme. Ta sedan ur lagerbladen. Smaka av med salt och peppar.
8. Skär potatisen i tunna skivor. Gör samma sak med zucchinin och auberginen, använd gärna en osthyvel.
9. Hetta upp en stekpanna och torrosta solroskärnorna. Mixa med havredryck till en slät frögrädde.
10. Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager potatisskivor i botten. Lägg över zucchini och aubergine, fortsätt med sojafärssåsen och sedan frögrädde.
Fortsätt bygga lager tills allt är slut. Avsluta med frögrädde, zucchini eller aubergine och strö riven ost över.
11. Grädda i ugnen ca 40 minuter. Potatisen ska vara mjuk.
Recept: Hanna Olvenmark
Foto: Ulrika Pousette