Musslor ska vara enkelt, det är det som är »själva grejen«. En del vill ha i andra ingredienser som morötter och selleri, men då får rätten en sötma och blir till något annat.
nät med blåmusslor, cirka 1 kg
1 bananschalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finskivade
2 tsk plockad timjan
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 dl strimlad bladpersilja
olivolja till stekning, salt
1. Putsa och gå igenom musslorna, rensa ut skadade.Knacka på dem och släng de som inte stänger sig.
2. Fräs lök, vitlök och timjan i olja i en stor kastrull i en minut. Tillsätt musslorna och vinet och koka upp under lock tills musslorna öppnat sig, cirka 1 minut.
3. Tillsätt grädden. Ta av kastrullen från värmen och sila ner spadet i en ny kastrull. Smaka av såsen med lite salt och mixa den skummig.
4. Lägg upp musslorna i en djup skål och häll över såsen, avsluta med persilja.
Recept: Tommy Myllymäki
Foto: Charlie Drevstam