Musslor innehåller omega 3, jod, järn och kalcium och är verkligen superbra mat som borde vara ett vanligt inslag i vardagen.
Ät helst musslor en gång i veckan.
4 PORTIONER
1 kg färska blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 knippe persilja
1 msk äppelcidervinäger
1 nypa havssalt
4 dl vatten
1. Tvätta musslorna och plocka bort de som är skadade. Om någon mussla är öppen knackar du den försiktigt mot diskbänken. Släng om den inte stänger sig.
2. Finhacka lök och vitlök och fräs i oljan i en stor kastrull.
3. Klipp ner persiljan och häll i vinäger och lite salt.
4. Häll i vattnet och koka upp.
5. Tillsätt musslorna och lägg på ett lock. Koka i 4–5 minuter och rör om bland musslorna några gånger under tiden.
6. Musslorna är färdiga när de har öppnat sig. Släng musslor som inte öppnat sig.
Ät musslorna som de är eller servera med till exempel sötpotatisstrips.
Nyttigaste vinägern är ofiltrerad äppelcidervinäger. Hittas i bra hälsokostaffärer eller på nätet.
Recept Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Charlotte Gawell